Erken teşhis ve tedavinin bu hastalıkta önemli olduğunu dile getiren Dr. Jülide Odacı, Omicron varyantı konusunda ebeveynlerin daha bilinçli hareket etmeleri gerektiğini dile getirdi.
Hastalığın kapalı ortamlarda daha hızlı yayıldığına dikkat çeken Dr. Odacı, “Omicron varyantı çocuklar arasında okulda, kreşte, birbirleriyle yakın temas etmeleri ve aşısız olmaları nedeniyle daha hızlı yayılıyor. Enfeksiyon çoğunlukla hafif geçse de Covid 19'dan sonra görülebilen MIS -C enfeksiyonu çocukları tehdit ediyor. Omicron varyantının yaygın olduğu Avrupa ve Amerikada çocuklarda Covid 19 a bağlı hastaneye yatışlar arttı. Omicron daha önceki varyantlara göre çok daha bulaşıcı ancak daha hafif seyrediyor. Belirtileri gribe (influenza) benziyor. Çocukları önceki varyantlardan daha fazla etkiliyor. Öncelikle boğazda kolonize oluyor. Akciğer tutulu daha az oluşyor. Çoğu çocuk enfeksiyonu hafif yada belirtisiz geçiriyor. Ancak bu durum aileleri yanıltmasın. Erken tanı ve tedavi için ebeveynlerin daha bilinçli davranmaları gerekiyor” dedi.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Hastalığın erken dönemde tedavi edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Jülide Odacı, “Burun akıntısı ve tıkanıklığı, ateş, öksürük, gözlerde çapaklanma, sulanma, karın ağrısı, ishal gibi belirtiler grip ve Covid 19'da da ortak olarak gözleniyor. Çocuklarda tat ve koku bozuklukları ortaya çıkmıyor veya hafif düzeyde görülüyor. Bu yüzden nezle, grip ve Covid 19'un birbirinden klinik olarak ayırt edilmesi de zor oluyor. Alınabilecek en önemli tedbir ateş ve soğuk algınlığı belirtileri olan çocukları okula ve kreşe göndermemektir” diye konuştu.
Hastalığın teşhisinde Covid 19 ve influenza testlerinin birlikte yapılmasının gerektiğini kaydeden Dr. Odacı, sözlerine şöyle devam etti: “Grip aşısı yapılmış çocuklarda belirtiler varsa Covid 19 enfeksiyonu olma olasılığı da yüksektir. Ayırıcı teşhis için hem Covid 19 hem de infulenza testinin yapılması gerekir. Covid 19 sonrası çocukları bekleyen en önemli tehlike MIS- C'dir. Bu hastalık virüsün bağışıklık sistemini etkilemesi sonucu ortaya çıkıyor. Her yaş grubu çocukta görülebiliyor. Covid 19 teşhisinden 2-6 hafta sonrasında ortaya çıkabiliyor. Covid 19'u belirtisiz geçirmiş çocuklarda da görülebiliyor. Çoklu organ sistemini etkiliyor. Düşmeyen, 2 saatten uzun süren 38 üstü yüksek ateş, cilt döküntüsü, gözlerde kanlanma kızarıklık ishal, kusma gibi sindirim sistemi bozuklukları ile koronavirüs hastalıkları taklit edip kalp ve merkezi sinir sistemi tutulumu yapabiliyor. Erken tanı ile tedavi edilirse hiçbir hasar kalmadan düzelebiliyor”