BUDAK: ‘‘DAR GELİRLİ YURTTAŞ AÇLIK RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA’’

BUDAK, BUĞDAY KRİZİNİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI BUDAK: ‘‘DAR GELİRLİ YURTTAŞ AÇLIK RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA’’ “EKMEĞİN FİYATI SON BİR YILDA YÜZDE 154 ARTTI” CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, buğday krizini TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Budak, “2017’de 21 milyon 500 bin ton olan buğday üretimimiz, 17 milyon 650 bin tona geriledi. Ekmek fiyatları aynı dönemde yüzde 400 arttı. Son bir yılda ekmeğin fiyatı yüzde 154 arttı. Buğday ambarı olarak devraldıkları ülkenin yurttaşları yiyecek ekmek bulmakta zorlanıyorsa, bunun sorumlusu tek adam rejimidir. Gıda enflasyonu bu hızla artmaya devam ederse, dar gelirli yurttaşlar açlıkla karşı karşıya kalacak” dedi. 

18 Temmuz 2022
BUDAK: ‘‘DAR GELİRLİ YURTTAŞ AÇLIK RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA’’

‘İTHALAT DA FİYATLARI DÜŞÜRMEYE YETMİYOR”

 

Türkiye’nin dünyada buğday tüketiminde ilk sırada olduğumuzu hatırlatan Budak şöyle konuştu:

 

“Ülkemize eskiden tahıl ambarı derdik. Bugün geldiğimiz noktada; buğday ithal eden ülkeler içinde ilk üç ülke arasındayız. Başkanlık sisteminin hayata geçtiği 2018 yılı ile 2021 yılı arasında 4 senede, 33 milyon tondan fazla buğday ithalatına 8,6 milyar dolar ödedik. Buna rağmen ekmek fiyatları aldı başını gitti. İthalatın fiyat artışlarını engellemeye yetmediği çok açık. Ukrayna krizi çözülüp Ukrayna’nın buğday stokları ülke dışına çıkarılamazsa, en çok etkilenecek ülkelerin başında geliyoruz. Pandemi de gıda güvenliğinin önemi anlaşıldı diyen iktidar, görüyoruz ki yine ödevini yapmadı. Döviz kurundaki sert artışlar nedeniyle artık ithalat da fiyatları düşürmeye yetmiyor.

 

“GIDA ENFLASYONUNDA DÜNYADA 4’ÜNCÜ SIRADAYIZ”

 

Yıllardır yurttaşlarımızın ekmeğini küçülttükleri için iktidarı eleştirdik. Ülkedeki gıda enflasyonu öyle vahim bir noktaya geldi ki yurttaşlarımız artık yiyecek ekmek bulamaz noktaya geldiler. Gıda enflasyonunda dünya liderliğine oynuyoruz. Yüzde 94 gıda enflasyonu ile dünyada dördüncü sıradayız. Türk-İş’e göre, gıda enflasyonu yüzde 100’ü aşalı çok oldu. Dünyada yalnızca Lübnan, Venezuela ve Zimbabve’de bizden yüksek gıda enflasyonu var. Önlem alınmadıkça yurttaşlarımızı çok daha kara günler bekliyor. Ekmek fiyatları daha fazla artacak. ‘Faiz sebep, enflasyon sonuçtur’ safsatasının bedelini, yurttaşlarımız ekmeğe muhtaç kalarak ödüyor”

 

Budak, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

 

‘‘Stratejik ürün konumundaki buğday üretiminin artırılmasına yönelik bakanlığın herhangi bir planlaması var mıdır? Buğday fiyatlarında yıl sonu beklentisi nedir? Buğday üretimindeki dışa bağımlılığımızın azaltılması yönünde herhangi bir çalışmanız var mıdır? Büyük oranda Rusya’dan yaptığımız buğday ithalatı için alternatif pazar arayışınız var mıdır? Yükselen fiyatlar ve artan nakliye fiyatlarına dönük hangi önlemler alınmıştır? Ekilebilir tarım alanlarındaki azalışın sebepleri nelerdir? Tarım alanlarını korunmasına yönelik gerekli önlemler alınmakta mıdır? Sisteminize kayıtlı kaç çiftçi vardır? Çiftçi sayısındaki azalışın nedenleri belirlenmiş midir? Azalışı önlemeye yönelik herhangi bir teşvik-destekleme programı uygulanmakta mıdır? Haziran ayı başında Venezuela’da buğday üretimine yönelik çalışmalarınız olduğunu açıklamıştınız. Venezuela ikliminin buğday üretimine elverişli olup olmadığı konusunda gerekli araştırmalar yapılmış mıdır? Ne kadar alanda üretim yapılması planlanmaktadır? Venezuela’da yapılacak üretimden beklenen ürünün miktarı nedir? Ülkemizde çiftçi azalırken neden Venezuela’da üretim yapma ihtiyacı duyulmuştur? Küresel fiyat artışlarına ek olarak ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon göz önüne alındığında muhtemel gıda krizine karşı ne tür önlemler alınmıştır? Gıda krizine karşı üreticiyi koruyacak mekanizmalar oluşturulmuş mudur? 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.