SEBAHATTİN SİVRİKAYA KİMDİR?

Eğitimci, Akademisyen, Sanatçı, Ses Sanatçısı, Türk Halk Dansları Koreografı, Sanat Yönetmeni, Şair- Yazar, Senarist… 

27 Temmuz 2024
SEBAHATTİN SİVRİKAYA KİMDİR?

 Elazığ  doğumlu olan Sanatçı   İlk , Orta, Lise öğrenimini Elazığ’da tamamladı.   Fırat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde de bir dönem  öğrenim gördükten sonra  buradaki öğrenimini yarıda bırakarak İstanbul Teknik Üniversitesi   Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Türk  Halk Oyunları Bölümünde Yüksek  Öğrenimine devam etti ve  burada Lisans  eğitimini  sonra da  İstanbul  Teknik Üniversitesi  Sosyal Bilimler  Enstitüsü’nde Yüksek Lisans tahsilini tamamladı.


 Çocuk yaştan itibaren müzik ve halkoyunları ile  ilgilendi.  Elazığ Musiki Konservatuvarı Derneği’nde ilk müzik ve halk oyunları eğitimini aldı. Burada çeşitli müzik  ve halk oyunları topluluklarında yer aldı. Elazığ ve  İstanbul’ da  çeşitli dernekler de  yöneticilik yaptı.  Eğitmenliğini yaptığı  Halk Oyunları toplulukları ile Türkiye birincilikleri , ikincilikleri  ve çeşitli ödülller aldı.
 Erciyes Üniversitesi, Kazakistan- Türkiye   Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi ve   Kırgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde koordinatör, sanat yönetmeni   öğretim görevlisi olarak  görev yaptı.  Çalıştığı bu yüksek öğretim kurumlarında  çeşitli sanat toplulukları kurdu. Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi Konservatuvarı ‘nın kurucu  öğretim görevlisi  de olan  Sanatçı, Konservatıuvar da Müdür yardımcılığı görevinde bulundu.  Aynı üniversite de kurduğu çeşitli sanat toplulukları ile birlikte genel toplamda 30-40 İcracıdan oluşan ve repertuarını Türk Dünyası Müzik kültürü ile  Dünya  Müzik kültürü  repertuarından oluşturan  Türk Dünyası Orkestrasını kurdu. Manas Üniversitesi   Güzel Sanatlar Fakültesi’nde  Dekan Yardımcısı olarak  2012-2024 tarihleri arasında görevde bulundu. 2024 Şubat ayına kadar devam ettirerek Sanat faaliyetlerini Ulıuslaraarası platforma ve daha geniş  sahada başarılı çalışmalar yapmak adına Üniversitedeki görevinden ayrılarak Türkiye’ye kesin dönüş yaptı.


Görev yaptığı Eğitim Öğretim kurumlarının dışında; 
1979-  Elazığ Musiki Konservatuvarı Derneği , 1994-2002, Yılına kadar Milli Eğim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Halk Oyunları Ve Halk Müziği Seçici Kurul Üyeliği ve Seçici Kurul Üyeliği kursları müzik- ritim eğitimi ve yöresel halk dansları öğretim görevlisi,1991-, İstanbul – Cevizli Elazığlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyeliği ve Yönetim Kurulu Üyeliği,1992-1994, İstanbul – Cevizli Elazığlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği yayınlarından Harput Çırası Dergisi’nin Sanat Yönetmenliği,Merkezi Newyork olan ve Newyork‘ta basılan Türkish Life Magazine Dergisi Bişkek Temsilcisi,Avrasya Yazarlar Birliği, İLESAM Üyeliği,MESAM, gibi kuruluşlarda da  üyelikleri vardır.


Kırgızistan da görevi sırasında hazırlamış olduğu topluluklar Kırgızistan genelinde bir çok grand pri, birincilik ödülleri almıştır. Kazakistan ve Kırgızistan da bulunduğu yıllarda birçok ödül sahibi olan sanatçı aynı zamanda  2012- Kırgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi Hizmet Takdirnamesi ve Madalyası, 2015- Kırgızistan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kırgız Kültürüne Hizmet Şeref ( Onur)  Belgesi. 2016 yılında Kırgız Tiyatro Sanatına ve kültüre katkılarından dolayı K.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı,Tiyatrolar Birliği Özel Ödülü, 2021  TÜRKSOY Nizami Gencavi Yılı, TÜRKSOY Teşekkür Belgesi, 2021 TÜRKSOY Nizami Gencavi Yılı,Azerbaycan Bişkek İctimai Birliği ( Bişkek Azerbaycan Diyasporası )  ödülü, 2022 yılında da Türkiye’de  5. Türkiye – Azerbaycan Kardeşlik Ödülleri, Azerbaycan Kültür-Sanat Özel Başarı Ödülü gibi çeşitli ödüllerin de sahibidir.
Ata topraklarında bulunduğu süre içerisinde 2000 yılında Türkistan- Kazakistan . H.Ahmet Yesevi Türk- Kazak Üniversitesi. Uluslar arası IV. Atatürk Kongresi konser programı,2003 T.C Devletinin  Kuruşunun 80. Yılı Bişkek Opera Bale  Konseri,  Nevruz Bayramları,  Geleneksel Müzik Haftaları ve Bayramları, Bahar Konserleri, Festivaller,  Türk Dünyası Uygarlığı, Cengiz Aytmatov’un 80. Yılı,  I. Türk Dünyası Aşıklık Geleneği Çalıştayı ve Aşıklar Şöleni, Azerbaycanlı Şair Mir Celal Paşayeva’nın doğumunun 110.Yılı  Konseri , Uluslararası çeşitli şölen, konser, gösteriler de, sempozyum – kongre gibi etkinliklerin gala programlarında,   Kırgızistan da Kırgızistan, Türkiye ve Türk Dünyası ülkelerinin önemli etkinliklerinde, büyükelçilik faaliyetlerinde sanat yönetmeni ve solist olarak  görevler yerine getirmiş,  Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan gibi ülkelerde  bilimsel ve kültürel  faaliyetlere katılmış, konserler vermiştir. Ayrıca TÜRKSOY tarafından koordinasyonu  yapılan 2009 yılında Bişkek’te ilk galası yapılan Üzeyir Hacıbeyli’nin Köroğlu Operası için Bişkek Opera ve Bale  Tiyatrosunun  Solist ve Korosunu dil açısından Türkçe  olarak hazırlamış,  operanın rejisörü Prof. Eflatun Nimetzade ve Opera Bale  Tiyatrosu Müdürlüğü tarafından kendisine teşekkür belgesi, mektubu iletilmiştir.
Sebahattin Sivrikaya tarihi drama senaryo  denemeleri de yapmıştır. Bu çalışmalardan  “Dede Korkut ve Bamsı Beyrek” adlı senaryosu 2016 yılında  Kırgızistan’da yapılan  Tiyatro yarışmasında en iyi senaryo, en iyi müzik, en iyi oyun ödüllerini almıştır.  Bunun yanı sıra Elazığ Çaydaçıra Oyunu için de Çaydaçıra Oyununun Mitolojik köklerinden ve ritüelinden hareketle   “Öze Vuran Işık”  adlı  tarihi  türde senaryosunu tamamlamış olup bale, tarihi drama ve Opera olarak sahnelemek üzere müzik ve libretto çalışmalarını sürdürmektedir.
  Söz Yazarı, besteci, koreograf, sanat yönetmeni, yorumcu olan sanatçı, yağlı boya resim çalışmaları ve tarihi tiyatro senaryo yazarlığı denemeleri de yapmıştır. Bilimsel kongre, sempozyum, sergilere katılmıştır


Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycanda  birçok yerel ve ulusal televizyon programlarına katılmış, Avrupa, Türkiye, Kırgzısiztan, Kazakistan ve Azerbaycan da  bir çok gazete , dergi ve  web haber de yazılar yazmış, hakkında yazılar yayınlanmıştır.
“ Notaları ile  Elazığ Yöresi Halk Oyunları   Müzikleri ”adlı bir de hacimli kitabı bulunan  Sanatçının bu kitabı alanında ilk ve tek çalışma olarak kabul edilmektedir. Bunun dışında  Üç Ciltlik Elazığ Halk Oyunları Antolojisi,  Türk Dünyasında Geleneksel  Müzik Terimleri Sözlüğü, Kırgız  Halk Müziği, Kırgız Ağıtları,  Kırgız  Tabiat Şarkıları,   Kırgız Çocuk Şarkıları gibi  kitap çalışmaları ‘da devam etmektedir. 
 Yazdığı şiir ve şarkı sözleri de yazan Sebahattin Sivrikaya bu şiir ve şarkı sözlerini  “Gönülden Dökülenler”, “Hasret” ,  “Vuslat” gibi başlıklarla kitap serisine dönüştürme çalışmasındadır..  
Önemli besteleri bulunan Sebahattin Sivrikaya’nın hem yorumcu-solist, hem besteci, hem de klip yönetmeni olarak   tüm Türkistan Coğrafyasında ve  Doğu Türkistan’da yaşanan mezalimlere ses olmak çığlık olmak amacıyla yayınlamış olduğu sözleri  Elbistanlı şair  Celalettin Kurt’a  bestesi kendisine ait  “Türkistan”, Karabağ zaferinin 1. Yılı için  “Karabağ’a Selam” ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Yüzüncü yılı için  “Birlik Gerek”  ve  Popüler tarzda neşeli, hareketli eseri “Aziza” ile  İstiklal Marşı’nın Yüzüncü Yılı için   bestelediği  sözleri  Günerkan Aydoğmuş’a ait “Bana Ayyıldızlı Bayrak  Getirin ,  aziz şehitlerimiz için sözleri Eskişehirli şair Mehmet Ali Kalkan’a , bestesi kendisine ait “Şehitler ”adlı  klipleri  ile  Sözleri Azerbaycanlı  ünlü şair Samet Vurgun’a, Müzik düzenlemesi  kendisine  ait  “Güle  Güle” adlı eseri ile    en önemli çalışmaları olarak görülebilir. Sebahattin Sivrikaya’nın Youtube ve  tüm digital platformlarda yayınlanan eserlerinde  Türkiye’nin ve Kırgızistan ‘ın  ünlü müzik ve sanat adamları ve  grupları  da katkı da bulunmuşlardır.  Bu kliplerinin dışında bir çok önemli klipleri de bulunan  Sebahattin Sivrikaya  Türk Dünyası ‘nın önemli  ve sevilen eserleri üzerinde de çalışmalarına devam etmetedir. Bu çalışmaların dışında etnik müzik , popüler fantezi- türkü tarzında da  eserleri bulunmaktadır.
Sebahattin Sivrikaya,  İyi derce de Rusca, İngilizce, ayrıca Azerbaycan Türkçesi, Kırgız Türkçesi, Kazak Türkçesi,  Özbek Türkçesi ve  Uygur Türkçesi bilmektedir.

YAYINLAR 

Kitap Yazarlığı:
● “Notalarıyla Elazığ Yöresi Halk Oyunları Müzikleri ”/ Basılmış Kitap- 2002

 

Çeşitli Dergilerdeki Yazıları :

•“ Arazın İki Yakası Bişkek’ te”, Türkish Life Magazine Dergisi, Ocak- Şubat 2015, Sayı-2, Newyork- USA,

•“Türk Dünyasının  Büyük Ressamı Mehmet Başbuğ Üzerine”, ̒ Edebice̕ , Fikir, Sanat, Edebiyat Dergisi, Yıl 2, Sayı 9, Eylül- Ekim 2017,

Yayınlanmış Raporlar:

● "Bağımsızlıklarının 25. Yılında Türk Keneşi Bünyesinde Türk Cumhuriyetleri: İlişkiler ve İşbirlikleri,2018- Bişkek (Kültür-Sanat İlişkileri, İşbirlikleri ve Etkinlikler") Prof. Dr. Mehmet Başbuğ, Öğr. Gör. Sebahattin Sivrikaya,

TV ve Radio Programları:
 ●21. Gılımdın Cıldızları, KTR 2003
●KTR Tv, Müzik- Magazin 2008
● KTR Tv, Tiyatro Günleri ,2016 Bişkek
● Manas Şiir Günleri, Sebahattin Sivrikaya İle Kırgızistan Hatıraları, 30-05-2019, ve  2021   Kanal Fırat tv
● Kültür- Sanat, Elazığ’ın Sesi Web Tv, 8 Aralık 2020
●Kitaplarla Seyahat e Tvinning Projesi , Türkiye – Azerbaycan Edebiyat Webinarı, Konuşmacı ve ıcracı, 01-06.2021
●Keçmişten  Günümüze Şanlı Azerbaycan Tarihi, Çevrimiçi Video Konferans, Bakı- Azerbaycan, 2021 
●.Manas Şiir Günleri “ Sebahattin Sivrikaya ile   Kırgızistan Hatıraları” Fırat Tv, 06-02-2022
● Manas Şiir Günleri “Çaydaçıra’nın Işığında Elazığ Konservatuvarı” Fırat Tv, 08-10-2022
●Naim Aslan Mirza ile Gündeme Dair  Programı Canlı Yayın  Konuğu “ Türk Dünyasında Sanat ve Sanatçı ” Fırat Tv,16 Ağustos 2023
●  Ceylan  Tümen Yakın Plan Programı, Canlı Yayın Konuğu, Kanal 23 Tv, Mart 2024

Katıldığı Sergiler

 Prof. Dr. Mehmet Başbuğ Anısına Karma Resim Sergisi, ( 70x100 Dede Korkut,70 x100, Yusuf Hashacip Balasagun ve Kutadgu Bilig, 100 x120 Manas Kompozisyonu adlı yağlı boya çalışmaları ) 18 Nisan 2018, Bişkek

  T.C. Devletinin Kuruluşunun 95. Yılı Etkinlikleri Karma Sergi, Atatürk ve Diriliş, Atatürk
 Yol Gösterici yağlı boya resim çalışmaları, KTMÜ- 26 Ekim 2018, Bişkek

   Dönüşüm, Transformatıon Uluslararası Karma Sergi, 29 Nisan 17 Mayıs 2019, 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Etkinlikleri,

   Cumhuriyet Sergisi, T.C. Devletinin Kuruluşunun 96. Yılı Etkinlikleri Karma Sergisi, Atatürk ve Şehitler,Seyit Onbaşı yağlı boya resim çalışmaları, KTMÜ- 29 Ekim 2019, Bişkek

“Nevruz Bayramı” Temalı Uluslararası Karma Sergi, 03 Mart 2021, Bişkek


PROJELER
Albüm  Projeleri
1.“Türkistan ” tekli müzik albümü ve klip projesi, Kasım 2020, Elenor Müzik
2.“Bana Ayyılıdızlı Bayrak Getirin” tekli müzik albümü ve klip projesi, 12 Mart 2011, 2645 Records
3“ Yiğit Doğuran Ana Bin Yaşa” tekli müzik  albümü ve klişp projesi,,25 Nisan 2021, 2645 Records
4.Karabağ’a Selam, tekli müzik  albümü ve  video klip projesi, 2021, Elenor Müzik
5.“ Güle Güle”, tekli müzik  albümü ve video  klip projesi, 2022,  Müzikonair Production-NETD
6.“Aziza”, tekli müzik albümü ve  video klip projesi, 2023, Müzikonair Production-NETD
7.   “ SENSİZ OLAMAM”,, yayına hazır tekli müzik albümü ve  video klip projesi, 2024,

Diğer Projeler:
1-Atayurttan  Tunaya  Türk Dünyası Ezgileri (CD Albüm projesi hazırlık aşamasında)
2-I.  Türk Dünyasın Aşıklar Çalıştayı ve Şöleni Projesi ( KTMÜ Projesi)
3- Kırgız   Geleneksel Müzik   Kültürü  (Anonim Halk Türküleri, Koşoklar- Ağıtlar, Çocuk Şarkıları, Küyler, Proje hazırlık aşamasındadır)
      
   Tiyatro Senaryoları:
1-Dede Korkut – Bamsı Beyrek (Kırgızistan  Genç Tiyatrocular Festivalinde Sahnelenmiş Oyun, En iyi oyun , en iyi müzik, en iyi senaryo ödülleri)    
2.Öze Vuran Işık ( Tarihi drama- fantastik senaryo- Oyuna hazır- Azerbaycan -Kırgız- Türkçe Dillerinde.. )

 

Projelerde Yaptığı Görevler :
1.Kitaplarla Seyahat e Tvinning Projesi , Türkiye – Azerbaycan Eddebiyat Webinarı, Konuşmacı ve ıcracı, 01-06.2021
2.I. Türk Dünyası Aşıklık Geleneği Çalıştayı ve Aşıklar Şöleni, 3 Mayıs 2017, Bişkek 
3.Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi Sanat Toplulukları kuruculuğu ( 2002-2008 )
 4.Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi Türk Dünyası Orkestrası kuruculuğu ( I. Dönem: 2004- 2008, İkinci Dönem: 2010-)
5.Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi Konservatuvarı kuruculuğu ( 2008)


-SEBAHATTİN SİVRİKAYA’NIN GERÇEKLEŞTİRMEYİ DÜŞÜNDÜĞÜ   HEDEF VE PROJELERİ ;
® Albüm ve  Müzik Çalışmaları
®3. Ciltlik Halk Dansları  Antolojisi.
® Etno Müzik  Terminolojisi Sözlüğü
®Gelecekte Uluslararası düzeyde büyük  ve profesyonal bir müzik-dans –tiyatro topluluğu 
®Muzikaller 
®Ulusal ve Uluslararası Konserler, Festivaller
®Ulusal ve Uluslararası  Bilimsel , Kültürel ve Sanatsal Etkinlikler 
®Dünya Çaydaçıra Oynuyor  Projesi 
®®Tarihi drama, bale, opera  çalışmaları: . Bunlardan biri de  Elazığ Yöresine ait Çaydaçıra adlı halk regsi.  Bu regsin Uygurda ve Azerbaycan da varyantları da var.  Bu dansın  bir kaç hikayesi var ancak asıl üzerinde durulması gereken hikayesinin kökünü Eski Türklerin kültür ve inançlarında aramak gerek. Bu eserin Bale , Opera ve  Müzikal tarihi dramasını ilk olarak Azerbaycanda, Kırgızistan’da, Kazakistan’da, Türkiye’ de, Özbekistan’da ve Avrupa ülkelerinde   sahneye koyulması düşünülmekte.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.