Hakkari'de görülen çekirgeler özellikleriyle korkutuyor.
, 19 Haziran 2020 16:33Son dönemde yükselen sıcakların etkisiyle çekirge vakaları da arttı. Hakkari'de görülen çekirgelerin etçil ve otçul olması ise çiftçileri kara kara düşündürüyor. Çekirgelerin istila ettikleri bölgelere ciddi zararlar verdiği aktaran Prof. Dr. Ali Satar, ilaçla mücadelenin tek başına yeterli olmayacağını söyledi.
Hakkari'de görülen hem etçil hem de otçul olan çekirgeler üreticileri endişelendiriyor. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar'ın verdiği bilgilere göre bu tür çekirgeler geçtikleri bölgelere ciddi zararlar veriyor. Satar, ilaçlamanın tek başına yeterli olmadığı ve biyolojik mücadelenin olması için doğal düşmanlarının çoğaltılması gerektiğini belirtti.
"DOĞAL DÜŞMANLARININ ÇOĞALTILMASI LAZIM"
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Diyarbakır Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, görülen çekirgenin Uvarovistia Satunini türü olduğunu belirtti. Etçil ve otçul bir tür olan bu çekirgenin Türkiye başta olmak üzere Ermenistan, Gürcistan ve İran'da bulunan yaygın bir tür olduğunu dile getiren Prof. Dr. Satar, "Bizim ülkemizde de sıkça baş ağrıtan ve göç etmeyen bir tür. Bu hem etçil hem de otçul bir tür. Yağışlar fazla olduğu zaman bunların yumurtaları daha hızlı açılabiliyor. Çok fazla yavru ortaya çıkıyor ve sürü oluşuyor. Önlerine gelen her şeyi yiyorlar. Etçil ve otçul olan bu tür tarım ürünlerine ciddi zarar veriyor. Bu tür daha öncede aynı bölgede çok büyük zararlara sebep olmuştu. Bu nedenle aşırı ilaçlama yapılmıştı. Görüyoruz ki ilaç tek başına yeterli değil. Biyolojik mücadelenin de gerekli olduğunu her zaman söylüyoruz. Mutlaka bunların doğal düşmanlarının da bir şekilde çoğaltılması lazım" dedi.
Yorumlar (0)