Türkiye'nin hiç unutamadığı 45 saniye! 21. yılında 17 Ağustos depremi ve sonrasında yaşananlar

, 17 Ağustos 2020 11:35

Türkiye'de 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 21 sene geçti ama acısı yıllardır içimizde duruyor. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği, onlarcasının evlerinden yurtlarından olduğu 45 saniyelik deprem sonrasında neler yaşandı?

Türkiye'nin hiç unutamadığı 45 saniye! 21. yılında 17 Ağustos depremi ve sonrasında yaşananlar

 
Bugün, Türkiye'nin yakın tarihinin en büyük felaketi olarak gösterilen 17 Ağustos Depremi'nin 21'nci yıldönümü. 1999 yılında 16 Ağustos'u 17 Ağustos'a bağlayan gece meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki yer sarsıntısı, Türkiye tarihinin en büyük ikinci depremi olarak kayıtlara geçti. Merkez üssü Gölcük olan deprem, Marmara Bölgesi'nin genelinde hissedildi.
 
Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kırılmasıyla meydana gelen
deprem, İstanbul, Bolu, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'da can ve mal kaybına neden oldu.
 
DEPREM 45 SANİYE SÜRDÜ
 
Türkiye'nin kuzey bölgelerden boydan boya geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın batı bölümünde meydana gelen deprem, 17 Ağustos 1999 Salı günü saat 03:01'de başladı ve 45 saniye sürdü.
Depremin merkez üssü İzmit'in Gölcük ilçesi olarak açıklandı. Büyüklüğü de Richter ölçeğine göre ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) tarafından 7.6; Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi tarafından ise 7.8 olarak ölçüldü.
 
Bununla birlikte, bugün genel olarak depremin büyüklüğü, ilk yapılan açıklamalarda duyurulan 7.4 olarak kabul ediliyor ve bu ölçü kullanılıyor.
 
17 Ağustos Depremi, büyüklüğü açısından Türkiye'de meydana gelen en büyük ikinci yer sarsıntısı olarak kayıtlara geçti.
 
Derinliği 17 kilometre olan sarsıntıda yer kabuğunun sağa doğru hareket ettiği ve 120 kilometrelik bir hat boyunca kırıldığı tespit edildi.
 
 
FAYIN ÜZERİNDEKİ ALANLAR 4 METRE KAYDI
 
Jeoloji Mühendisleri Odası, depremden 3 ay sonra yayımladığı raporda, fayın üzerinden geçen alanların ortalama 4 metre civarında sağa ve ileriye doğru kaydığını yazdı.
 
Aynı raporda, Gölcük'teki ana merkez üssündeki kırılmanın ardından aynı fay kuşağı üzerinde daha doğuda yer alan Arifiye bölgesindeki bir başka deprem üssünün de devreye girmiş olabileceğinin düşünüldüğü belirtildi.
 
17 Ağustos depreminden yaklaşık 3 ay sonra, bu kez 12 Kasım'da yine Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde merkez üssü Düzce olan bir başka deprem daha meydana geldi. 7.2 büyüklüğünde olan ve 30 saniye süren Düzce Depremi'nde 845 kişi hayatını kaybetti.
 
3 ay içerisinde meydana gelen büyüklüğü 7'nin üstündeki bu iki deprem, Türkiye'deki riskin ve özellikle de İstanbul'un güneyinden geçen fay hattında meydana gelmesi beklenen kırılmaya karşı alınacak önlemlerin daha fazla tartışılmasına neden oldu.
 
 
DEPREMDE RESMİ RAKAMLARA GÖRE 18 BİN 373 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
 
17 Ağustos Depremi, gerek nüfus yoğunluğu gerekse de ekonomik faaliyet açısından Türkiye'nin en önemli bölgesini etkiledi.
 
Resmi rakamlara göre, depremde 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti, 48 bin 901 kişi de yaralandı. 5 bin 840 kişi de kayboldu.
 
Ancak bölge halkı, can kaybının çok daha yüksek olduğunu öne sürüyor. Resmi olmayan kaynaklar, can kaybının 50 bin civarında olduğunu iddia ediyor.
 
İzmit Körfezi'nin güneyinde bulunan Gölcük, Değirmendere ve Karamürsel gibi bazı yerlerde sahile yakın kısımların depremle birlikte deniz sularının altında kalması can kaybı ve hasar tespitini
zorlaştıran en önemli unsur olarak gösteriliyor.
 
Başbakanlık Kriz Merkezi'nin depremden birkaç ay sonra yaptığı açıklamaya göre, en fazla can kaybı yaklaşık 4 bin 500 kişi ile Gölcük'te oldu. Kocaeli'nde kayıtlara geçen can kaybı 4 bin olurken, Yalova ve Sakarya'da ise yaklaşık 2 bin 500'er kişi hayatını kaybetti. Depremin etkilediği
İstanbul'un Avcılar ilçesinde ise 976 kişi yaşamını yitirdi.
 
Deprem Riskinin Araştırılarak Deprem Yönetiminde Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'nun Temmuz 2010'da yayımladığı raporda, depremde 364 bin 905 konut ve işyerinin yıkıldığı ya da çeşitli düzeylerde hasar gördüğü belirtildi.
Can kayıplarının önemli bir bölümü binaların yıkılması ya da ağır hasar almasının sonucuydu.
 
 
CAN KAYIPLARINI ARTIRAN 3 NEDEN
 
Jeoloji Mühendisleri Odası, 1999 yılında yayımladığı raporda, can kaybını artıran en önemli 3 unsuru şöyle sıraladı:
 
Aktif Fay Zonu: Aktif fay hattı önceden bilinmesine karşılık bu hat boyunca yoğun yapılaşma ve
yüksek nüfus potansiyeli hasar ve can kaybını artırmıştır. Fay zonundan uzaklaştıkça özellikle yamaçlarda ve dağ eteklerinde hasarın olmadığı veya çok az olduğu görülmektedir.
 
Sulu Alüvyon Zemin: Bolu-Yalova arasında fay zonu ve yakın çevresi, son derece yumuşak ve gevşek tutturulmuş kil, kum ve çakıl depolarından ve alüvyon zeminden oluşmuştur. Bu tür zeminler mevcut deprem şiddetini birkaç misli artıracak olumsuz özelliklere sahiptir.
 
Yapım hataları: Bölge 1. derece deprem bölgesi sınırları dahilindedir. Hal böyleyken ve deprem yönetmeliklerine uyulması zorunlu iken, depremdeki ağır hasar ve yüksek oranlı can kayıplarının önemli bir bölümü de, yapım hataları, zemin şartlarına uymayan yanlış temel tasarımları, kötü işçilik ve inşaatlarda kullanılan yapı malzemesi hataları ve çürüklüğünden kaynaklanmaktadır.
 
 
17 AĞUSTOS DEPREMİ 2001 KRİZİNİ TETİKLEDİ
 
17 Ağustos Depremi, ekonomi üzerinde de çok ciddi olumsuz etkiler yarattı.
Farklı kurumların yaptığı hesaplamalara göre, depremin ekonomik maliyeti 12 ile 20 milyar dolar arasında değişiyor.
 
Bu maliyeti Devlet Planlamalar Teşkilatı 15-19 milyar dolar, Dünya Bankası da 12-17 milyar dolar, Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) ise 17 milyar dolar olarak hesaplıyor.
 
Depremin ardından özellikle yeniden yapılanma çalışmaları nedeniyle dış kaynak ihtiyacı artarken, sanayi bölgesinde bir süre üretim faaliyetlerine ara verilmesi de ekonominin küçülmesine neden oldu.
 
Türkiye'nin en büyük petrol rafinerisi TÜPRAŞ'ta çıkan yangın günlerce sürdü.
 
Bazı araştırmalar, 1999 depreminin yarattığı etkinin 2001'de ekonomik krizinin çıkmasında etkili olan nedenler arasında yer aldığını gösteriyor.
 
 
DEPREM SONRASI NELER YAŞANDI?
 
Depremin yarattığı ilk şokun atlatılmasının ardından ilk etapta arama-kurtarma faaliyetlerine, bir süre sonra da enkaz kaldırma çalışmalarına odaklanıldı.
 
Kızılay ve Sivil Savunma Birlikleri gibi kamu oluşumlarının yanı sıra Arama Kurtarma Timi (AKUT) gibi özel ve gönüllü gruplar da yardım çalışmalarında faal rol oynadı. Ayrıca, İngiltere, Yunanistan, ABD ve Japonya başta olmak üzere çok sayıda ülkeden yardım görevlisi geldi.
 
O dönemde Demokratik Sol Parti (DSP), Anavatan Partisi(ANAP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) oluşturduğu koalisyon hükümetine depremin vurduğu yerlere yardım ekipleri ve malzemesi göndermekte geç kaldığı yönünde ağır eleştiriler yöneltildi.
 
Bazı yerlere kurtarma ekiplerinin ulaşması günler sürdü. Bazı noktalarda enkaz kaldırma çalışmaları aylarca devam etti.
 
17 Ağustos'un ardından deprem konusu Türkiye'nin en önemli gündem maddesi haline geldi.
Bülent Ecevit başbakanlığındaki hükümet, gerek deprem sonrası yardım ve kurtarma çalışmalarında kullanılmak gerekse de depremin yarattığı ekonomik zararın etkilerini gidermek için bir dizi yasal düzenleme yürürlüğe koydu. Yapılan düzenlemeler arasında şunlar yer aldı:
 
- Başta Özel İletişim Vergisi olmak üzere bir dizi yeni vergi getirildi ve bu vergilerin çok büyük bir kısmı halen yürürlükte bulunuyor
 
- 20 bilim insanı ve araştırmacıdan oluşan Ulusal Deprem Konseyi kuruldu ancak bu Konsey 2007 yılında lağvedildi
 
- İstanbul'un birçok noktasına deprem konteynırları yerleştirildi ve toplanma alanları belirlendi. Belirlenen toplanma alanlarının büyük bir bölümü daha sonra imara açıldı
 
- Deprem sigortası zorunlu hale getirildi
 
- Türkiye genelinde arama-kurtarma ekiplerinin sayısı artırıldı
 
- İmar yasalarında bir dizi değişiklikler yapıldı. Depremin ardından yapıların depreme dayanıklılık esasları ve denetim kuralları değiştirildi. 2007, 2012 ve son olarak 2019 yılında yönetmeliklerde
ciddi değişikliklere gidildi
 
AÇILAN DAVALAR NASIL SONUÇLANDI?
 
Depremin ardından 170 kamu görevlisi hakkında görevi ihmal suçlamasıyla dava açıldı. Bu kişilerin bazıları görevden uzaklaştırılırken, bazı davalar da zaman aşımı nedeniyle düştü.
 
Ayrıca yıkılan ya da zarar gören binaların müteahhitleriyle ilgili 2 bin 100 dava açıldı. Ancak bu davalarda verilen hükümler ertelendi veya zaman aşımı nedeniyle düştü.
 
Yalova'da inşa ettiği binaların önemli bir kısmı çöken ve 200'ye yakın insanın hayatını kaybetmesine neden olan müteahhit Veli Göçer'le ilgili yargı süreci sembol davaya dönüştü. Göçer, 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. 7,5 yıl hapis yattıktan sonra 2011'de tahliye oldu ve geçen yıl kurduğu şirketle yeniden inşaat sektöründe faaliyet göstermeye başladı.
 
 
İstanbul'un Avcılar ilçesinde enkaz altından canlı çıkarılan ve boynunun üzerine düşen kolonla
çekilen fotoğrafı nedeniyle depremin sembol isimlerinden birine dönüşen Ömür Kınay'ın 20 yıl süren hukuk mücadelesi de Nisan 2019'da sonuçlandı.
 
Anayasa Mahkemesi, 2015 yılında bireysel başvuru yapan Kınay'ın depremde enkaz altında kaldığı binanın ruhsatsız ve kaçak yapı olduğunun tespit edilmesiyle yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi ve kendisine 27 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

, 17 Ağustos 2020 11:35

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Diş Hekimleri Birliğinde A Takımı Belli

Diş Hekimleri Birliğinde A Takımı Belli

Diş Hekimleri Birliğinde A Takımı Belli

Diş Hekimleri Birliğinde A Takımı Belli

Diş Hekimleri Birliğinde A Takımı Belli

Diş Hekimleri Birliğinde A Takımı Belli

Demokrat Partide Siyasi Kriz Mi Var ?

Demokrat Partide Siyasi Kriz Mi Var ?

TERÖR ARTIK TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDEN ÇIKMALIDIR...!

TERÖR ARTIK TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDEN ÇIKMALIDIR...!

BİTKİ ÇİFTLİĞİNE KALİTE BELGESİ VERİLDİ

BİTKİ ÇİFTLİĞİNE KALİTE BELGESİ VERİLDİ

Yalçın Dönmez, Merkez Sağ Partisi Diyarbakır İl Başkanı Oldu

Yalçın Dönmez, Merkez Sağ Partisi Diyarbakır İl Başkanı Oldu

"Yüksek karlı gizli fon" davasında bakanlığın katılma talebi kabul edildi

"Yüksek karlı gizli fon" davasında bakanlığın katılma talebi kabul edildi

ADALET BAKANI TUNÇ, ESKİŞEHİR'DE GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

ADALET BAKANI TUNÇ, ESKİŞEHİR'DE GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

Antalya'da “İrtikap ve Nitelikli Dolandırıcılık” Suçundan 2 Şahıs Tutuklandı

Antalya'da “İrtikap ve Nitelikli Dolandırıcılık” Suçundan 2 Şahıs Tutuklandı

HABER SUNUCUSUNU VURUP İNTİHARA KALKIŞTI

HABER SUNUCUSUNU VURUP İNTİHARA KALKIŞTI

MURGEM'DE TYT BAŞVURULARI BAŞLIYOR

MURGEM'DE TYT BAŞVURULARI BAŞLIYOR

BÜYÜKŞEHİR YAĞMUR SEZONUNA HAZIRLANIYOR

BÜYÜKŞEHİR YAĞMUR SEZONUNA HAZIRLANIYOR

ARAÇ ALACAKLAR DİKKAT! YILIN SON FIRSATLARI KAÇIYOR

ARAÇ ALACAKLAR DİKKAT! YILIN SON FIRSATLARI KAÇIYOR

KREDİLİ KONUT SATIŞLARINDA REKOR ARTIŞ

KREDİLİ KONUT SATIŞLARINDA REKOR ARTIŞ

Sahil Güvenlik Ekipleri Karadeniz’de 7/24 Devriyede

Sahil Güvenlik Ekipleri Karadeniz’de 7/24 Devriyede

"KALKAN-29" Operasyonunda 242 Düzensiz Göçmen Yakalandı

"KALKAN-29" Operasyonunda 242 Düzensiz Göçmen Yakalandı

Jandarma’dan Cayrokopter ve Dron Destekli Trafik Denetimi

Jandarma’dan Cayrokopter ve Dron Destekli Trafik Denetimi

Park Yeri Kavgasında Boynuna Tornavida Saplandı

Park Yeri Kavgasında Boynuna Tornavida Saplandı

Antalya'da “3 Kardeş Evde Ölü Bulundu”

Antalya'da “3 Kardeş Evde Ölü Bulundu”

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN AZİZ HATIRASINA YAPILAN SAYGISIZLIK CEZASIZ KALMADI !

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN AZİZ HATIRASINA YAPILAN SAYGISIZLIK CEZASIZ KALMADI !

İnternette Sahte Site Üzerinden Dolandırıcılık Yapan Şüpheliler YAKALANDI

İnternette Sahte Site Üzerinden Dolandırıcılık Yapan Şüpheliler YAKALANDI

“Kendisini Polis Olarak Tanıtıp" Dolandırıcılık Yapan Şahıs Tutuklandı!

“Kendisini Polis Olarak Tanıtıp" Dolandırıcılık Yapan Şahıs Tutuklandı!

“Tefecilik” Operasyonunda 5 Şahıs TUTUKLANDI

“Tefecilik” Operasyonunda 5 Şahıs TUTUKLANDI

“13. Ordu Günleri” Etkinliği Başladı

“13. Ordu Günleri” Etkinliği Başladı

GASTROANTALYA 5. KEZ KAPILARINI AÇTI

GASTROANTALYA 5. KEZ KAPILARINI AÇTI

BAŞKAN MUHİTTİN BÖCEK AKSU’YU ZİYARET ETTİ

BAŞKAN MUHİTTİN BÖCEK AKSU’YU ZİYARET ETTİ

SAMSUN'DA KAYIP İLANI VERİLEN GENÇLERDEN SEVİNDİREN HABER

SAMSUN'DA KAYIP İLANI VERİLEN GENÇLERDEN SEVİNDİREN HABER

ELİF NUR’DAN 9 GÜN SONRA ACI HABER!

ELİF NUR’DAN 9 GÜN SONRA ACI HABER!

KONYAALTI BELEDİYESİ ARA TATİLDE OKULLARI YENİLİYOR

KONYAALTI BELEDİYESİ ARA TATİLDE OKULLARI YENİLİYOR

ULUSLARARASI TARIM ORMAN VE İNSAN FOTOĞRAF YARIŞMASI’NIN ÖDÜLLERİ 14 KASIM’DA VERİLECEK

ULUSLARARASI TARIM ORMAN VE İNSAN FOTOĞRAF YARIŞMASI’NIN ÖDÜLLERİ 14 KASIM’DA VERİLECEK

BAŞKAN KOTAN'DAN BASIN AÇIKLAMASI

BAŞKAN KOTAN'DAN BASIN AÇIKLAMASI

Antalya'da  Esnafa ‘kurşunlu’ tehditlere film gibi operasyon

Antalya'da Esnafa ‘kurşunlu’ tehditlere film gibi operasyon

Antalya'da Helikopter ve Drone Kullanılarak Trafik Denetimleri gerçekleştirildi

Antalya'da Helikopter ve Drone Kullanılarak Trafik Denetimleri gerçekleştirildi

Manavgat İlçesinde Yapılan Aramalarda 178 Şahıs Yakalandı

Manavgat İlçesinde Yapılan Aramalarda 178 Şahıs Yakalandı

“İşyerinden Hırsızlık” Olayının Şüphelileri YAKALANDI

“İşyerinden Hırsızlık” Olayının Şüphelileri YAKALANDI

Sokak Eşkıyalarına Yönelik Yapılan Operasyonlarda 72 Şüpheli YAKALANDI

Sokak Eşkıyalarına Yönelik Yapılan Operasyonlarda 72 Şüpheli YAKALANDI

Aranan 33 kişi yakalanarak tutuklandı

Aranan 33 kişi yakalanarak tutuklandı

Antalya'da falezlerde mahsur kaldı

Antalya'da falezlerde mahsur kaldı

Yasa dışı bahis sitelerinden sokakta reklam: Üç şüpheli gözaltına alındı

Yasa dışı bahis sitelerinden sokakta reklam: Üç şüpheli gözaltına alındı