Sivil bir Anayasa isteyen iktidar ve bağlıları 1982 Anayasasının Askeri vesayetin izlerini taşıdığı algısını uzun bir süredir gerek medyada gerekse sosyal medyada bilinçli olarak yürüttüğünü görüyoruz.
Öncelikle şunu belirtmek isterim 1982 Anayasasını yapanlar askerler değildir.Anayasayı yapanların çoğunluğu sivillerden oluşan kurucu meclistir. Ayrıca askeri bir vesayet Anayasası olduğu iddia edilen Anayasamızda Demokratik devlet ilkesi, Hukuk devleti ilkesi, Laik devlet ilkesi, Sosyal devlet ilkesi, İnsan haklarına saygılı devlet ilkesi, eşitlik ilkesi ile halkımızın yaşamı güvence altına alınmıştır. Peki Askeri vesayet altında yapılan bir Anayasaya neden bu maddeler eklenmiştir? Bu maddelere bakıldığında sivil bir kurucu meclis tarafından yapıldığı çok açık ve nettir.
1982 Anayası bugüne kadar 19 defa değiştirilmiştir. Bu değişikliklerle 40 yıldır düzeltilemeyen Anayasa maddelerindeki sorunları sivil bir Anayasa oluşturacağız algısı ile değiştirmenin amacı nedir?
O zaman ben halkımıza düşüncemi söyleyeyim; Birinci sebep C.Başkanının Anayasada yapılan son değişiklik ile bir kişinin iki defa seçilebileceği hususunun ortadan kaldırılacağı ve Anayasanın değiştirilemez maddelerinin erozyona uğratılacağı çok ve açık nettir.
İktidar ve bağlılarının sivil bir Anayasa yapacağız daha çok özgürlük getireceğiz vaadleri bana inandırıcı gelmemektedir. Ayrıca Siyasi partilerin, STK'ların ve Medya kuruluşlarının bu değişiklik algısına karşı düşüncelerini ortaya koymaması vahim ve düşündürücüdür.
Umut Partisi Genel Başkanı Abdulkadir BOZKURT
SİYASET, 03 Mart 2021 05:39
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!