Okullar için mekanik havalandırma önerisi
EĞİTİM, 24 Mart 2021 09:50Okulların açılmasıyla birlikte sağlıklı koşullarda eğitim de tartışılmaya başlandı. Öğrenciler için taze havanın önemine değinen MMO Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, mekanik havalandırma önerdi.
KORONAVİRÜS salgını koşullarında kısmi olarak başlayan yüz yüze eğitim, sağlıklı havalandırma ve klima sistemlerini gündeme getirdi. Okulların açılmasıyla birlikte öğrencilere sağlıklı koşullarda nasıl eğitim verileceğine ilişkin uzman görüşleri, her zamankinden daha önemli hale geldi. Sağlık için temiz havanın önemine değinen Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Atmaca, Antalya Valiliği, yerel yönetimler, üniversiteler ve meslek odalarının iş birliğiyle hazırlanacak bir proje kapsamında Antalya’daki tüm okullara mekanik havalandırma altyapısı kurulması çağrısı yaptı.
SEFERBERLİK ÇAĞRISI
Sağlıklı koşullarda eğitim için seferberlik çağrısı yapan Atmaca, “Okullarda sağlıklı bir ortam oluşturmak için havanın bir yerden toplanıp filtrelenerek tekrar dağıtılması gerekiyor. Nano boyutta bir virüsten bahsettiğimiz için her filtrenin bu tür bir kirleticiyi tutması mümkün değil. Damlacıkla taşınırsa belki yüksek korumalı filtreler tutabilir. Durum böyle olunca elimizde tek bir reçete kalıyor. O da taze hava sirkülasyonu. Ne kadar çok taze hava, o kadar az risk diyebiliriz” dedi.
HİÇBİR OKULDA YOK
Antalya’daki hiçbir okulda içerideki havayı dışarı atıp dışarıdaki havayı içeri verecek bir mekanik havalandırma sistemi olmadığını belirten İbrahim Atmaca, “Oysa bu, okullara çok kolay kurulabilecek bir havalandırma sistemi. Çok basit bir altyapı gerektiriyor. Biz önceki yıllarda İç Hava Kalitesi Çalışma Grubu ile birlikte İzmir’de bir okula örnek proje olarak bu sistemi uyguladık. Akademisyen, uygulamacı ve mühendislerden oluşan bu ekip ortamdaki hava kalitesini test etti ve sistemin başarılı olduğunu ortaya koydu. Örnek olarak yaptığımız bu çalışma Amerika’da bir bilimsel yayında yer aldı” diye bilgi verdi.
ÖRNEK PROJE HAZIRLANDI
İbrahim Atmaca bu örnek projeyi şu sözlerle anlattı: “Tavana döşenen sac borular vasıtasıyla kirli havayı dışarı atmayı ve taze havayı içeri almayı sağladık. Son derece ucuz olan bu sistemi ısı geri kazanımlı olarak kurduk. Bu sayede sınıfları kışın sıcak, yazın serin tutarak havalandırma yapabiliyoruz. Böylece klimanın yükünü azaltıp enerji tasarrufu da sağlıyoruz. Tüm bu üniteleri hibe ile sağlayarak okullarda bu projelendirmeyi yaptık. Analizler son derece güvenli bir sistem olduğunu ortaya koydu. Çocukların konforunu bozmayacak şekilde hava dağıtımının nasıl olacağı konusunda modeller belirledik.”
ÖĞRENME BAŞARISI ARTIYOR
Okullarda 2 metrekareye yaklaşık 1 öğrenci düştüğünü dile getiren Atmaca, “Buradan yola çıkarak çocukların sağlığı için sınıflarda en az 10 litre/saniye havanın yeterli olacağını hesap ettik” dedi. Mekanik havalandırma sisteminin sadece salgın gibi olağanüstü koşullarda değil normal şartlarda da çocukların sağlıklı düşünebilmesi için gerekli olduğunu vurgulayan Atmaca, “Öğrencinin performansı ve öğretmenin öğretme başarısı taze hava ile birlikte artıyor. Bir odada ortalama 600 birim olan karbondioksit oranı, 20 kişinin olduğu bir ortamda bin 200 birim seviyesine çıkıyor. Bin birimin üzerinde karbondioksitin olduğu ortamda algı çok düşüyor” ifadelerini kullandı.
EĞİTİM, 24 Mart 2021 09:50
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!