Gelen bir son dakika haberine göre; Kuzey Makedonya polisi tarafından sınır dışı edilip Kosova’ya sığınan organize suç örgütü elebaşı Sedat Peker’in Türkiye’de bulunan adamlarına yedi ilde dün eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Öte yandan villada yapılan aramada bir detay dikkatlerden kaçmadı.
Türkiye genelinde, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “nitelikli yağma”, “gasp”, “rüşvet”, “yaralama”, “tehdit” ile “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” gibi birçok suça karıştıkları gerekçesiyle Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2018 Aralık ayında başlatılan soruşturma kapsamında, organize suç örgütü elebaşı Sedat Peker’in de arasında bulunduğu 63 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
Savcılık kararıyla dün sabaha karşı harekete geçen İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, İstanbul merkezli Ankara, Hatay, Trabzon, Kocaeli, Konya ve Sakarya illerinde 121 adrese eş zamanlı operasyonlar düzenledi.
İnsansız hava araçlarıyla keşif yapılan ve özel harekat ekiplerinin katılımıyla gerçekleşen eş zamanlı operasyonlarda 52 örgüt mensubu adreslerinde yakalanarak gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda, 20 tabanca, üç tüfek, bin 602 mermi, iki çelik yelek, sekiz telsiz, bir uzun namlulu silah dürbünü ve çok sayıda çek ve senet ele geçiren polis çete elebaşı Peker’in Beykoz’da bulunan villası ile lüks otomobilinde de arama yaptı.
DİKKAT ÇEKEN DETAY
Sedat Peker'in villasına yapılan baskında havadan çekilen görüntülerde bir detay dikkatlerden kaçmadı. Kale gibi korunan villanın hemen yanında bulunan apartmanla arasına branda gerilmiş durumda. Villanın civarında bulunan evlerin çeşitli engelleme yöntemleriyle bahçeyi görmesi engellenmiş.
SINIR DIŞI EDİLDİ!
Peker’in avukatının eşliğinde gerçekleşen arama çalışmalarında adresinde bulunamayan ve yaklaşık 1,5 yıl önce eğitimi ve geleceği için yurt dışında yaşamaya karar verdiğini açıklayarak Karadağ’a gittiği bilinen Peker’in buradan Kuzey Makedonya’ya geçtiği, Kuzey Makedonya polisince 18 Ocak 2021’de sınır dışı edilmesi üzerine sığındığı Kosava’da Ademovski ismiyle sahte pasaportla tekrar Kuzey Makedonya’ya giriş yapıp kalmaya devam ettiği ancak bu durumu da tespit eden Kuzey Makedonya polisinin Peker ve adamlarına ikinci operasyonu düzenlediği ve Peker’in bu kez Karadağ’a kaçtığı ulusal ve uluslararası medyada yer almıştı.
Bu bilgiler üzerine Kosova polisiyle irtibata geçen İstanbul polisinin Peker’i İstanbul’a getirme ve firari 10 adamını yakalama çalışmalarını devam ettiriyor.
90'LARDA GÜNDEME GELDİ
Sedat Peker'in adı, 1990'larda yasadışı suç örgütü kurmak, tehditle tahsilat, zorla alıkoyma ve insan öldürmeye azmettirme iddialarıyla gündeme geldi. Peker, 1997 yılında Rize'de Abdullah Topçu'yu öldürmek suçundan müebbet hapis istemiyle yargılandığı davada, beraat etti.
Ardından Romanya'ya kaçan Peker, hakkındaki suçlamalar nedeniyle 1998 tarihinde Türkiye'ye teslim oldu. İstanbul 4 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde (DGM) "Suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüte üye olmak" suçundan 4 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanan Peker, dava dosyasının "görevsizlik" kararıyla İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Peker, bu süreçte 8 ay 29 gün tutuklu kaldı.
KELEBEK OPERASYONU'NDA TUTUKLANDI
2004 yılında "Kelebek Operasyonu" kapsamında tutuklanan Peker hakkında çeşitli suçlardan 21 yıldan 62 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Sedat Peker, "Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek", "Hürriyetinden yoksun bırakmak" ve "Evrakta sahtecilik" gibi çeşitli suçlardan toplam 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Davanın gerekçeli kararında, Peker'e "Reis" olarak hitap edildiği, mutlak liderliği ve hiyerarşisi bulunduğu vurgulandı.
10 YIL SONRA TAHLİYE OLDU
Peker, Kelebek Operasyonu davası kapsamında cezaevindeyken Ergenekon davasında da sanık oldu. Ergenekon davasında da 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Peker, 2014 tarihinde Özel Yetkili Mahkemeler'in kapatılması ve uzun tutukluluk süresinin de 10 yıldan 5 yıla indirilmesinin ardından aldığı ceza miktarı dikkate alınarak 10 yıl sonra tahliye edildi.
BERAAT VE TAKİPSİZLİK KARARLARI DA ALDI
"Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi yayımlayan 'Barış Akademisyenleri'ni kişisel internet sitesinde 13 Ocak 2016 tarihinde yazdığı yazıda "Oluk oluk kanlarınızı akıtacağız ve kanlarınızla duş alacağız" sözleriyle tehdit ettiği iddiasıyla hakkında 11 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Peker, İstanbul Anadolu Adliyesi 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanarak beraat etti.
Peker hakkında 2017 yılında, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle Üsküdar'da düzenlenen şehitleri anma programında yaptığı konuşmada nedeniyle Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "Suç işlemeye alenen tahrik etmek" suçundan 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Anadolu 41. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Peker, üzerine atılı eylemin suç oluşturmadığı gerekçesiyle beraatine karar verildi.
SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR
Peker iddialara göre yılbaşında Karadağ'dan Makedonya'ya geçti. Peker'in bu ülkede gizlenmek için sahte pasaport edinmeye çalıştığı da öne sürüldü.
GÜNDEM, 10 Nisan 2021 11:22