KEPEZ BELEDİYE MECLİSİ, DÜNYANIN İLK DEMOKRATİK MECLİSİNDE TOPLANDI
ANTALYA SON DAKİKA HABERLERİ, 20 Temmuz 2022 10:57Kepez Belediyesi, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde, Temmuz ayı meclisinin özel oturumunu dünyanın ilk demokratik meclisinin bulunduğu Patara’da, gerçekleştirdi. Tarihi buluşma, 2 bin yıl aradan sonra parlamento binasında gerçekleştirilen ilk resmi toplantı oldu.
Kepez Belediye meclisi, Dünyanın bin 400 oturmalı ilk demokratik meclisi kabul edilen ve bugün Avrupa Birliği(AB) kurulmasına ilham kaynağı olan Patara Meclisi’nde tarihi buluşma gerçekleştirdi. Kepez Belediye Meclisi’nin, Temmuz ayı özel oturumu binlerce yıl aradan sonra Patara’da vatandaşlarında katılımıyla büyük bir heyecanla yapıldı. Başkan Hakan Tütüncü’nün başkanlığında gerçekleştirilen meclisin özel oturumu gündemin okunması ile başladı. Dünyanın ilk demokratik meclisinde 2 bin yıl aradan sonra toplanmanın heyecan verici olduğunu belirten Başkan Tütüncü, “Temmuz ayı belediye meclisimizin özel oturumlarından birisini sembolik olarak Patara’da, Antalya'nın Kaş ilçesinde insanlık tarihinin en eski antik demokratik meclislerinden birinde gerçekleştiriyoruz. Anadolu coğrafyası son derece zengin bir coğrafya… Anadolu, bin yıllar boyunca insanlığa olağan üstü katkılar sunmuş medeniyetler yurdu olmuş topraklardır. İşte bu topraklar tarımın doğduğu, ticaretin doğduğu, bilimiz doğduğu, sanatın doğduğu topraklar. Ama bu topraklar demokrasinin de doğduğu topraklar. Modern anlamda dünyanın yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirinden ayrıldığı ilk yönetim biçiminin Likya Birliği olduğunu söylüyor. Bunu kim söylüyor? 18. Yüzyılda Montesquieu diyor. Montesquieu’nun bu tespiti ile aslında bütün dünyaya demokrasinin modern anlamda devlet yönetiminin yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirinden ayrıldığı nokta tam da burası… Yani Likya Birliği, Likya Birliği’nin tamda merkezi Patara…”dedi.
İNSANLIĞIN EN ESKİ PARLAMENTO BİNASI
Patara’daki parlamento binasının da demokratik usullerle bir yönetimin yapıldığı ve ayakta kalmış insanlığın en eski parlamento binası olduğunu vurgulayan Başkan Tütüncü, “Biz Antalya'da bu önemli değerimizi biraz daha gün yüzüne çıkarmak, biraz daha gündeme taşımak amacıyla böyle bir meclis toplantısını gerçekleştirelim istedik. İstedik ki; Anadolu her şeyin merkezi olduğu gibi demokrasinin, demokratik kültüründe merkezi… İşte bütün dünyaya demokratik kültür de tamda buradan Kaş’tan Patara’dan yayılıyor. Dünya’nın öteki ucundan bu hakikati bilenler koşup geliyorlar buraya… Ve burada bu hakikatle buluşuyorlar. Binlerce yıllık tarihin içerisinde gezinti yapıyorlar. İşte biz de; Kepez Belediyesi Meclisi olarak Antalya'nın bu değerine farklı bir işaret yapalım istedik. Farklı bir şekilde gündem oluşturalım ve bütün insanlığında bu noktada dikkatini çekelim istedik. Heyecanlıyız, buradaki en son meclis toplantısı 2 bin yıl önce yapılmış. 2 bin yıl aradan sonra ilk defa bir gündemle resmi bir meclis toplantısına ev sahipliği yapacak Patara… Buna da Kepez Belediyesi olarak biz, bizim meclisimiz ve bizim arkadaşlarımız öncülük ediyor.”diye konuştu.
EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Kepez Belediyesi’nin tarihe hayat verdiğini, tarihi yaşadığını, tarihi mekanları da ihya edenlere saygısını ve hürmetini sunduğunu belirten Başkan Tütüncü, “Bu tarihe önemli katkılar sunan Prof. Dr. Havva İşkan Işık ve Prof. Dr. Fahri Işık hocalarımız burada bir ömür bıraktılar. Onlara desteklerinden dolayı şükranlarımızı sunmak istiyoruz” dedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 2010 yılında burayı tekrar restore ederek, insanlığın dikkatine sunduğunu hatırlatan Başkan Tütüncü, TBMM’nin üyelerine de teşekkürlerini iletti.
MECLİS GÜMDEMİ
Kepez Belediyesi Meclisi’nin Temmuz ayı özel oturumunda; Prof.Dr. Havva İşkan Işık, Patara Antik Kenti kazı çalışmaları hakkında sunum yaptı. Işık, “Bu mecliste yüzlerce yıl sonra ilk kez resmi bir toplantı yaparak yapılış amacına uygun bir etkinlik gerçekleştiriliyor. Çok mutluyum. “ dedi. Meclis özel oturumunda; Antalya Bilim Merkezi bünyesinde Bilim Kurulu kurulması için belediye başkanlığına yetki verildi, Kepez’in Yükseliş, Özgürlük ve Altınova Orta Mahallelerine 3 adet kütüphane yapılması ve Antalya Orman Çiftliği’nde öğrencilere yönelik Yaz Tarım Programları yapılması kararı oy birliğiyle kabul edildi.
PATARA ANTİK KENTİ TARİHİ MECLİS BİNASI
Milattan Önce ilk yüzyılda inşa edilen ve yaklaşık 500 yıl meclis binası olarak hizmet veren taş yapı, binlerce kamyon toprak taşınmasıyla ortaya çıkarıldı. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu projesiyle 2007 yılında bilim dünyasına tanıtılan 43 metre uzunluğunda, 30 metre enindeki bin 400 kişilik meclis binası geçtiğimiz yıllarda Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onarımı yapılmış, 2020 Patara yılı vesilesiyle tekrar gündeme gelmişti. Turizm sezonunun başladığı bugünlerde demokrasinin doğduğu topraklar olan Patara Antik Kentini bu yönüyle bir kez daha gündeme taşımak ve Antalya’nın kültür turizminde de önemli bir destinasyon olduğuna vurgu yapmak amacıyla Patara Meclis binasında Kepez Belediye meclisi özel oturum gerçekleştirdi.
ANTALYA SON DAKİKA HABERLERİ, 20 Temmuz 2022 10:57
Yorumlar (0)